Oamenii de știință au descoperit o gaură neagră uriașă care distruge o galaxie

de: Ozana Mazilu
29 09. 2024

O echipă internațională de cercetători a detectat o gaură neagră supermasivă care privează o galaxie îndepărtată de materialele esențiale pentru formarea de noi stele. Această descoperire, publicată în revista Nature Astronomy, arată cum gaura neagră din centrul galaxiei GS-10578, cunoscută și sub numele de „Galaxia lui Pablo”, împiedică formarea de stele noi, condamnând galaxia la „moarte”.

Cercetătorii, conduși de specialiști de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, au remarcat că galaxia se află într-o stare „inhibată”, adică nu mai produce noi stele, deși aceste observații se referă la o perioadă foarte timpurie din istoria universului, la doar două miliarde de ani după Big Bang.

„În universul timpuriu, majoritatea galaxiilor formau multe stele, așa că este interesant să vedem o galaxie atât de masivă și moartă în această perioadă”, a declarat Roberto Maiolino, coautor al studiului și astrofizician la Cambridge.

Gaura neagră oprește formarea stelelor

Cercetările anterioare sugerau deja o legătură între absența formării stelelor și gaura neagră din centrul galaxiei. Însă, datele recente oferite de Telescopul Spațial James Webb al NASA au confirmat această conexiune. Conform acestor noi informații, gaura neagră determină expulzarea unor nori întunecați de gaz din galaxie, la o rată mai mare decât cea necesară pentru formarea de stele noi. Astfel, materia care ar putea servi drept „hrană” pentru crearea de noi stele este eliminată, împiedicând astfel orice formă de regenerare stelară.

„Am găsit vinovatul”, a declarat Francesco D’Eugenio, coautor al studiului și cercetător în astrofizică la Cambridge.

Gaura neagră ucide această galaxie și o menține în stare latentă, tăindu-i sursa de materiale necesare pentru formarea stelelor”.

Această constatare vine să clarifice un mister din observațiile anterioare ale galaxiei, care sugerau că aceasta trecuse printr-o transformare neobișnuit de rapidă în comparație cu alte galaxii din aceeași perioadă a universului.

O „moarte” ordonată a galaxiei

Un alt aspect fascinant al descoperirii este că acest proces de „moarte” galactică nu urmează scenariul tipic prezis de simulările anterioare. De obicei, galaxiile care încetează să mai producă stele trec printr-un proces haotic, pierzându-și treptat forma distinctivă. Însă, în cazul Galaxiei lui Pablo, cercetătorii au observat că aceasta își menține forma de disc și că stelele din interiorul său continuă să se miște într-un mod „ordonat”.

„Știam că găurile negre au un impact masiv asupra galaxiilor și este posibil ca oprirea formării de stele să fie un fenomen comun”, a adăugat Maiolino.

„Însă, până la telescopul Webb, nu am fost capabili să confirmăm direct acest lucru. Este încă un exemplu al modului în care telescopul Webb reprezintă un salt uriaș înainte în capacitatea noastră de a studia universul timpuriu și evoluția sa”.

Această descoperire nu doar că aduce noi informații despre modul în care galaxiile pot înceta să mai creeze stele, dar ridică și întrebări importante despre impactul găurilor negre asupra formării galaxiilor și a modului în care acestea își păstrează sau își pierd structura de-a lungul timpului. În plus, datele furnizate de Webb deschid noi oportunități pentru explorarea universului timpuriu și a mecanismelor prin care galaxiile evoluează și, uneori, „mor”.